BISPHENOL A: A POTENTIAL HEALTH RISK FROM HEATING FOOD IN PLASTIC CONTAINERS

Authors

  • Liz Lanne Vargas Lampe Universidade São Francisco
  • Sandy Poliana Almeida Cabral Universidade São Francisco
  • Patricia Oliveira Carvalho Universidade São Francisco

DOI:

https://doi.org/10.24933/e-usf.v7i2.353

Keywords:

bisfenol A, bisphenol A, BPA, disruptores endócrinos, BPA plásticos aquecidos, embalagens plásticas

Abstract

Bisphenol A (BPA), an organic compound of great versatility and applications, is used in the internal coatings of beverage and food packaging and in the manufacture of resins for medical and dental implants, among other uses. Reports show that BPA can be released when packaging is exposed to heat sources. This product, considered an endocrine disruptor, is capable of interfering with the production, transportation, release and metabolism of hormones responsible for maintaining the balance and regulation of metabolic processes. In addition, several studies have reported that BPA in low concentrations can have adverse effects on fertility, the nervous system, the cardiovascular system and also on diabetes, cancer and obesity. Thus, exposure to BPA is of extreme concern, as it affects a large number of people who routinely and over the long term use the practice of heating food packaging. This literature review shows current data on the mechanism of action and the possible health risks of human exposure to BPA.

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Author Biography

Patricia Oliveira Carvalho, Universidade São Francisco

Graduada em Farmácia Bioquímica pela Universidade Federal de Alfenas (UNIFAL, 1989), Mestrado e Doutorado em Engenharia de Alimentos (UNICAMP, 1997). Professora e pesquisadora da Universidade São Francisco (USF, 1997) atua na graduação, pós graduação e na coordenação de projetos de pesquisa financiados por agências de fomento. Desenvolveu o primeiro projeto de pesquisa financiado pela FAPESP (Jovem Pesquisador em Centro Emergente - FAPESP 98/15039-8) quando deu início a nucleação da pesquisa na área de biocatálise/biotransformação aplicada a compostos quirais e biologicamente ativos. Desde então coordenou mais de 10 projetos nesta área financiados por agências de fomento e orientou mais de 20 alunos de mestrado e doutorado. Atua em projetos de pesquisa que envolvem bioprospecção de microrganismos, enzimas microbianas, caracterização e modificação de biomoléculas e testes de bioatividade visando a aplicação em industrias farmacêuticas e de alimentos. Também desenvolve projetos integrados em ciências -ômicas (Farmacometabolômica e Lipidômica) voltados a área da saúde. (Fonte: Currículo Lattes)

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Published

2023-12-18

How to Cite

Vargas Lampe, L. L., Cabral, S. P. A., & Oliveira Carvalho, P. (2023). BISPHENOL A: A POTENTIAL HEALTH RISK FROM HEATING FOOD IN PLASTIC CONTAINERS. Ensaios USF, 7(2). https://doi.org/10.24933/e-usf.v7i2.353

Issue

Section

Ciências Biológicas e da Saúde